Aniosgel 85 NPC, żel wodno-alkoholowy do dezynfekcji
rąk, z pompką, 1000ml - opis produktu
Wodno-alkoholowy żel o właściwościach tiksotropowych
do higienicznej i chirurgicznej dezynfekcji rąk metodą wcierania. Posiada
szerokie spektrum biobójcze. Właściwości mikrobiologiczne w 20 stopniach
Celsjusza: bakteriobójcze, prątkobójcze, grzybobójcze, wirusobójcze. Aktywny
wobec HIV-1, PRV (wirus typu HBV), BVDV (wirus typu HCV), rotawirus,
herpeswirus, coronawirus, norowirus, wirus grupy typu (H1N1) i A Nibrig (H5N1).
Żel wykazuje natychmiastowe i przedłużone działanie dezynfekujące. Substancję
czynną preparatu stanowi alkohol etylowy, który charakteryzuje się niską
toksycznością. Dzięki tiksotropowym właściwościom łatwo się aplikuje oraz
wygodnie i dokładnie rozprowadza po powierzchni skóry. Nie zawiera substancji
alergizujących i drażniących.
Wskazania: żel do higienicznej i
chirurgicznej dezynfekcji rąk metodą wcierania.
Sposób użycia: preparat gotowy do użycia,
nie rozcieńczać. Dezynfekcja higieniczna:
3ml - czas wcierania 30 sekund. Dezynfekcja chirurgiczna: 2x3ml -
czas wcierania co najmniej 2x45 sekund. Preparat rozprowadzić do całkowitego
wyschnięcia. Nie spłukiwać. 3ml = 2 naciśnięcia pompy.
Produktów
biobójczych należy używać z zachowaniem środków ostrożności. Przed każdym
użyciem należy przeczytać etykietę i informacje dotyczące
produktu.
Składniki: etanol (700 mg/g czyli 755 ml/L -
N CAS 64-17-5), środki zagęszczające, nawilżające i zmiękczające skórę,
woda.
Środki ostrożności: wysoce łatwopalna ciecz
i pary. Działa drażniąco na oczy. Używać w miejscach dobrze przewietrzanych.
Unikać jakiegokolwiek kontaktu z oczmi. W przypadku dostania się do oczu
ostrożnie płukać wodą przez kilka minut. Wyjąć soczewki kontaktowe, jeżeli są i
można je łatwo usunąć. Nadal płukać. W razie potrzeby natychmiast skontaktować
się z ośrodkiem zatruć w Warszawie. Chronić przed dziećmi. Przechowywać z dala
od źródeł iskrzenia i otwartego ognia. Przechowywać w dobrze wentylkowanym
miejscu. Opakowanie nie nadaje się do ponownego użytku. Produkt i opakowanie
usuwać jako odpad niebezpieczny.